Deze soorten kaviaar bestaan er allemaal

Kaviaar, ook wel ‘het zwarte goud’ genoemd, is een luxe delicatesse die vaak door de royalty en de rijken der aarde wordt gegeten. Dit is ook niet zo vreemd, want echte kaviaar is behoorlijk duur. Er zijn verschillende imitaties van kaviaar beschikbaar, zoals zalmkaviaar en forelkaviaar, maar in dit artikel gaan we het hebben over de echte kaviaar. We vertellen je graag meer over wat kaviaar precies is, waar het vandaan komt en welke soorten kaviaar er zijn.

Wat is kaviaar?

Wanneer we het hebben over kaviaar, dan bedoelen we de onbevruchte eitjes, oftewel kuit, van de steur. Kaviaar komt van origine uit de Kaspische Zee. Dit is het grootste meer ter wereld en er komen meerdere rivieren op uit. In dit meer leven meer dan twintig soorten steur, maar bij kaviaar hebben we het vooral over de Sevruga- Beluga- en Oscietra steur. Van deze drie is de Beluga steur de enige vleesetende steur.

Soorten kaviaar

De soorten kaviaar zijn vernoemd naar de soort steur waar de kaviaar vandaan komt. Zo heb je de Sevruga-, Beluga- en Oscietra kaviaar. De verschillende soorten kaviaar variëren in smaak, kleur en afmeting.

Sevruga kaviaar

De Sevruga steur weegt gemiddeld 25 kilo en deze is ongeveer anderhalve meter lang. De Sevruga steur is tussen haar vijfde en twaalfde jaar geslachtsrijp. De Sevruga steur produceert gemiddeld 5 kilo kaviaar.

De kleur van Sevruga kaviaar varieert van licht- tot donkergrijs. De smaak van deze kaviaar is verfijnd, aromatisch en zacht zilt. Deze kaviaar heeft een tere schaal en een fijne structuur. De grootte van de eitjes is rond de twee millimeter.

Beluga kaviaar

De Beluga steur is tussen de 2,5 en 6 meter lang. Ze wegen tussen de 40 en 300 kilo, maar er zijn Beluga steuren bekend die meer dan 1000 kilo wogen. Deze steur is rond haar achttiende levensjaar geslachtsrijp.

De kleur van de Beluga kaviaar varieert van staalgrijs tot zilver- of zwartachtig. De afmeting van de eitjes varieert tussen de 2,5 en 4,5 millimeter.

De smaak van deze kaviaar is romig, verfijnd en zacht zilt.

Oscietra kaviaar

De Oscietra steur is maximaal 2 meter lang en weegt tussen de 40 en 80 kilo, met uitschieters tot wel 200 kilo. De Oscietra steur is rond haar twaalfde levensjaar geslachtsrijp.

De afmeting van Oscietra kaviaar ligt tussen de 2 en 3,5 millimeter. De kleur van de kaviaar varieert van donkergroen tot goudgeel. De smaak van Oscietra kaviaar is delicaat, zacht zilt en heeft een nootachtig aroma.

Tip: Regional Highlights