Sfeer en warmte met een houtkachel

Ben je op zoek naar net even wat extra’s voor je woning? Een stukje sfeer, maar toch praktisch? Kijk dan eens naar een houtkachel. Niet alleen verlaag je hiermee de stookkosten, ook brengt de houtkachel sfeer met zich mee. Heerlijk met vrienden en familie bij een knisperend haardvuur kletsen over van alles en nog wat, een en al gezelligheid.

Waarom een houtkachel

Houtkachels brengen warmte en sfeer aan in je woning. Daarnaast geeft het je kamer een extra beetje gezelligheid. Een ander belangrijk voordeel van een houtkachel is dat deze in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn en er dus altijd wel een geschikt model te vinden is voor jouw woning. Of je nu van klassiek houdt of juist meer naar strak en modern neigt, een houtkachel past in elk interieur. Ook is het mogelijk de houtkachel in te bouwen in een nis. De kachel vormt dan één geheel met je woonkamer. En ben je meer van het praktische, dan kun je ook een houtkachel kopen met een warmhoudplaat voor je eten. Hier kun je jouw eten op verwarmen of warm houden. Je houdt dus een gaspit over voor je andere pannen.

Het onderhoud van de kachel

Het is belangrijk om te weten hoe je jouw kachel schoon houdt. Een schone kachel is namelijk minder brandgevaarlijk dan een slecht onderhouden kachel. Ten eerste dient de schoorsteen schoon te zijn. Het is verstandig om eens per jaar een schoorsteenveger langs te laten komen die de schoorsteen goed schoonmaakt. De kans op schoorsteenbrand wordt op die manier verkleind. De kachel zelf hoef je niet elke dag helemaal schoon te vegen. Het is namelijk vaak beter om te stoken op een bestaand asbed. Dit as kan namelijk zeker nog 5 à 6 keer branden en is dus zonde om weg te gooien. Bij dagelijks gebruik is het wel aan te raden om eens in de week de kachel helemaal schoon te maken. Niet met een stofzuiger, want een klein gloeiend stukje hout kan de stofzuigerzak al in de brand zetten. Gebruik liever stoffer en blik en deponeer het as bij het huisafval.

Een houtkachel aanschaffen

Er zijn verschillende soorten houtkachels te koop. Het is dan ook verstandig om voordat je overgaat tot de aankoop, je eerst goed te oriënteren. Koop bij voorkeur je nieuwe houtkachel bij een kachelspeciaalzaak. Hier worden enkel kachels verkocht die aan alle veiligheidseisen voldoen. Daarnaast kunnen de medewerkers je ook uitstekend adviseren en informeren.