3 manieren om u uw tuinhuis energiezuiniger te maken

De laatste tijd zijn er steeds meer tuinhuiseigenaren op zoek gegaan naar manieren om hun houten tuinhuis of blokhut energiezuiniger te maken. Of het nu gaat om oprechte bezorgdheid over het milieu, of simpelweg om kostenbesparingen – het is ongetwijfeld een goed idee om uw tuinhuis of blokhut energiezuiniger te maken. We kijken daarom naar 3 uitstekende manieren om zowel uzelf als de planeet te laten profiteren van energiebesparing in uw tuinhuis of blokhut.

 

Isolatie

Indien uw tuinhuis nog niet geïsoleerd is, dan zal dit de eerste stap zijn in het proces om uw tuinhuis energiezuiniger te maken. De meest voor de hand liggende reden is dat isolatie voorkomt dat er warmte uit uw tuinhuis of blokhut ontsnapt en dat u dus minder energie – en geld – hoeft te besteden aan het behoud van een geschikte temperatuur. Bovendien stelt de isolatie u ook in staat het hele jaar door gebruik te maken van uw tuinhuis of blokhut. Dit is natuurlijk veel efficiënter dan het slechts enkele maanden per jaar te gebruiken.

Als u heeft besloten uw tuinhuis of blokhut te isoleren, denk er dan aan uw gehele gebouw te isoleren om geen warmte te verliezen. U kunt de wanden, het dak en de vloer isoleren. Zodoende is uw tuinhuis goed geïsoleerd. Het is daarnaast ook aan te raden om te gaan isoleren op het moment dat u het tuinhuis of blokhut opbouwt. Heeft u uw tuinhuis al staan, maar is hij niet geïsoleerd? Maak u dan maar geen zorgen. Isolatie kan ook op een later moment toegevoegd worden.

Intelligente temperatuurregeling

Heeft u uw tuinhuis of blokhut geïsoleerd? Dan is de volgende stap het installeren van een systeem dat de binnentemperatuur regelt. Dit zorgt ervoor dat u niet meer energie verbruikt dan nodig is om uw tuinhuis of blokhut te verwarmen. Het kan natuurlijk ook eenvoudiger. U kunt bijvoorbeeld een reguliere thermostaat gebruiken, maar het is zeker de ook de moeite waard om te investeren in een intelligent temperatuurregelingssysteem. Ten eerste kunt u zelf de temperatuur bepalen op elk moment van de dag. Veel aanbieders van zo’n systeem bieden een app, waarmee u dit met uw telefoon kunt regelen, zodat u niet telkens naar de thermostaat hoeft te gaan als u de temperatuur wilt wijzigen. Begint de barbecue later dan in eerste instantie was bedacht? Dan kunt u instellen dat de temperatuur later op de dag omhooggaat.

Pelletkachel

Een pelletkachel is een efficiënte en ideale manier op je tuinhuis te verwarmen. Pelletkachels worden verwarmd met resthout en afvalhout die samen worden geperst tot kleine brokjes. Deze brokjes worden houtpellets genoemd. Een pelletkachel brandt heel efficiënt en zuinig en het is daarom kostenbesparend en een duurzame oplossing. Pelletkachels werken elektrisch en hebben een thermostaat ingebouwd waardoor deze zelf de kamer op temperatuur kan houden.

Zonnepanelen

Bent u op zoek naar een meer geavanceerde manier om de energiezuinigheid van uw tuinhuis of blokhut te vergroten? Dan is het een goed idee om zonnepanelen op het dak te installeren. Let er wel op dat u eerst laat uitrekenen of uw dak daarvoor geschikt is. Zo kunt u de benodigde energie voor uw tuinhuis produceren zonder het elektriciteitsnet te gebruiken. Als u op een hele zonnige plek woont, kunt u misschien zelfs overtollige energie produceren die u kunt gebruiken om uw huis van stroom te voorzien. Bovendien kunt u de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt ook gebruiken voor verwarming als u dit in uw tuinhuis heeft geïnstalleerd.

Als u al eigenaar bent van een tuinhuis, dan bent u wellicht door dit artikel overtuigd van de voordelen die een energiezuinig tuinhuis u kan bieden. Bent u nog op zoek naar een tuinhuis? Kijk dan eens naar het aanbod op www.lugarde.nl om uw droom-tuinhuis te vinden!