BBQ wijnen

De eerste zonnestralen in het lenteseizoen zijn voor velen een reden om de BBQ aan te steken. Want wie houdt er nou niet van een gezellige BBQ met vrienden of familie. Een warme dag of zomeravond zijn zeer geschikt voor een BBQ maar ook in de winter steken we steeds vaker de BBQ aan. Barbecuegerechten zijn er in allerlei soorten en maten, van vis tot vlees en natuurlijk ook vegetarisch. Welke gerechten er ook worden geserveerd, een BBQ is wat ons betreft pas compleet als hier lekkere bijpassende wijnen bij worden geserveerd. Meer over barbecuewijnen en welke wijn het beste bij welk barbecuegerecht past lees je hieronder.

BBQ wijnen bij vleesgerechten

Er zijn verschillende soorten vleesgerechten van de barbecue die om verschillende soorten wijnen vragen. Ga je voor een wat steviger stuk vlees zoals een biefstuk of ribeye, kies dan ook voor een stevige rode wijn met hoge zuurgraad en veel tannines. De eiwitten uit het vlees zorgen ervoor dat de tannines soepel van smaak worden. Rode wijnen die passen bij rundvlees van de barbecue zijn de Merlot, Syrah of Cabernet Sauvignon. Varkensvlees van de barbecue zoals een speklap of spareribs vragen om een meer soepele rode wijn zoals een lekkere Italiaanse Primitivo. Bij kipgerechten kunnen zowel fruitige rode wijnen worden geserveerd maar ook een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de smaak van kip.

BBQ wijnen bij visgerechten

Ook vis is heerlijk te bereiden op de barbecue. Welke wijn hierbij past is afhankelijk van de soort vis. Bij vette of gerookt vis van de barbecue is het belangrijk om te kiezen voor een krachtige rosé wijn of witte wijn zoals een volle Chardonnay of Viognier. Bij de smaak van witvis of garnalen van de barbecue past frisse witte wijn uitstekend zoals een Sauvignon Blanc of Verdejo.

Wijnen bij een vegetarische barbecue

Een vegetarische barbecue of groentegerecht van of bij de barbecue vraagt weer om hele andere wijnen. Bij gegrilde groente van de barbecue kun je het best kiezen voor een frisse Sauvignon Blanc wijn. Voor een salade bij een barbecue wordt geserveerd kies je voor een lichte, fris en fruitige wijn zoals de Grüner Vetliner.

Adviezen voor een geslaagde barbecue

Naast de hierboven genoemde wijn en spijs tips zijn er nog een aantal belangrijke principes om je aan te houden tijdens een barbecue om ervoor te zorgen dat zowel de wijn als de gerechten extra goed smaken. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je rosé en witte wijn goed gekoeld schenkt tijdens een barbecue en ook een rode wijn mag licht gekoeld worden geschonken. Bij een te warme wijn kan de smaak van alcohol namelijk overheersen. Daarnaast kun je erop letten dat de wijnen die je schenkt niet een te hoog alcoholpercentage bevatten. Deze tip is vooral van belang wanneer de barbecue op een warme zomerse dag plaatsvindt en de gasten lekker doordrinken van hun wijn.

Het belangrijkste is natuurlijk om met z’n allen te genieten van het gezelschap, het lekkere eten en de bijpassende BBQ wijnen!