Mals en smaakvol vlees

Organiseer je binnenkort een etentje en wil je iets bijzonders op tafel zetten? Of wil je simpelweg jezelf verwennen met een culinair hoogstandje? Kies dan voor een mooi stukje vlees. Met een mooi stuk vlees van goede kwaliteit zal je de smaakzintuigen een groot plezier doen. Kies bijvoorbeeld voor ossenhaas of voor een lendebiefstuk. Deze malse vleessoorten staan namelijk garant voor een unieke smaakbeleving.

Ossenhaas: het meest verfijnde stukje vlees

Ossenhaas is een heel mals stuk vlees dat afkomstig is van de rund. Het betreft een vrij exclusieve vleessoort. Elke rund heeft namelijk maar twee van deze stukken vlees. Het vlees bevindt zich aan de linker- en rechterkant van de wervelkolom. Het middelste deel van de ossenhaas wordt de tournedos genoemd. Dit middelste stukje van de ossenhaas is heel erg mals. Het bevat nagenoeg geen vet en ook pezen zijn in dit stuk vlees niet te vinden. De structuur van het vlees is hierdoor heel erg verfijnd. Deze fijne structuur zorgt voor ervoor dat het vlees smelt op je tong. Het is dan ook begrijpelijk dat deze vleessoort in Nederland zo populair is. 

Wat is een lendebiefstuk? 

Niet alleen de ossenhaas is een graag gezien stuk vlees op het bord in Nederland. Ook de lendebiefstuk is erg populair. Een lendebiefstuk wordt ook wel een entrecote genoemd, wat letterlijk tussen de ribben betekent. Dit heeft uiteraard betrekking op de afkomst van het vlees. Een lendebiefstuk is namelijk afkomstig uit de dunne lende van een rund. Bij het wegsnijden van dit vlees wordt ook altijd het vetrandje meegenomen. Dit vetrandje is heel kenmerkend voor de lendebiefstuk. Het zorgt niet alleen voor veel smaak, maar is ook praktisch bij de bereiding van het vlees. Het vetrandje zorgt er namelijk voor dat het vlees sappig blijft en niet uitdroogt. 

Lendebiefstuk versus ossenhaas

Zowel de lendebiefstuk als de ossenhaas is populair in Nederland. Deze populariteit is goed te verklaren. Allebei de stukken vlees zijn namelijk mals en smaakvol. Toch zijn er ook verschillen tussen de lendebiefstuk en de ossenhaas. Het eerste verschil heeft betrekking op de structuur van het vlees. Ossenhaas heeft een hele verfijnde structuur. Deze fijne structuur zorgt ervoor dat het vlees boterzacht is. Een lendebiefstuk heeft daarentegen een grovere structuur. Door deze grove structuur is het vlees wat steviger. Daarnaast beschikt de lendebiefstuk over het welbekende vetrandje terwijl de ossenhaas geen vet bevat. Door deze verschillen vragen allebei de vleessoorten om een eigen bereidingswijze. Met de juiste bereiding heb je in allebei de gevallen een lekker mals stukje vlees.