Spruitjes koken

Een andere naam voor spruitjes is Brassica Oleracea gemmifera. Veel mensen denken bij spruitjes koken aan de “vreemde” lucht. Dit is voor velen een reden om bij spruitjes koken te kiezen voor het gebruik van veel water. Sommige mensen houden er niet van omdat zij de lucht dan enige tijd in de keuken hebben, maar een goede afzuiger aan bij spruitjes koken is de oplossing! Als je genoeg water gebruikt dan zijn de spruitjes allemaal tegelijk gaar.

Verschillende soorten spruitjes

Je hebt verschillende maten spruitjes. De kleine spruiten, ook wel D spruiten genoemd zijn 18-23 mm. Deze zijn verkrijgbaar in België, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. De middelmaat, ook wel de A spruiten  genoemd, 23-30 mm groot en verkrijgbaar in Duitsland, Ierland, Finland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Italië. Dan zijn er nog de grote spruiten de B spruiten van 30-41 mm. Deze zijn verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Zweden en in Zwitserland.

Welke spruitjes ga je kopen?

In de winkel ga je de spruitjes uitzoeken, soms kun je een zak spruitjes kopen, maar ze zijn ook los verkrijgbaar. Bij spruitjes koken kun je het beste kiezen voor de spruitjes die hard en stevig aanvoelen. Als ze allemaal even groot zijn is dat beter, dan zijn ze namelijk allemaal tegelijk klaar met koken. Let ook goed op want de spruitjes die een geel blad hebben zijn niet meer vers, laat deze dus liggen!

Spruitjes koken of nog even bewaren?

Je kunt spruitjes een paar dagen tot maximaal een week bewaren. Bewaar ze dan los of in een papieren zak, je dient ze wel in de koelkast te bewaren.

Spruitjes koken, meer eerst schoonmaken

Voordat je spruitjes kunt koken moet je ze eerst schoon te maken. Je snijdt daarvoor de spruitjes een stukje van de stronkjes af. Verwijder dan de buitenste donkere blaadjes. Als je dat hebt gedaan dan kun je de spruitjes wassen. Vervolgens doe je water in de pan en dan kun je de spruitjes koken. Zorg dat de spruitjes net onder het water staan. Het kan zijn dat door het koken er water verdampt, dan kun je eventueel tussendoor nog wat extra water toevoegen, dit wordt veel gedaan door mensen die het een vervelende lucht vinden als de spruitjes koken.

Wist je dat…?

  • In Twente worden de spruitjes vaak gecombineerd met stoofperen. Ze worden dan met elkaar gegeten.
  • In Rotterdam gebruiken ze mayonaise om de spruitjes in te dippen.

Het basisrecept van spruitjes koken

Het basisrecept van spruitjes koken is heel gemakkelijk.

  1. Je maakt de spruitjes schoon en je wast deze.
  2. Vervolgens doe je de spruitjes in de pan en dan voeg je water toe, ze dienen net gaan drijven.
  3. Strooi er een beetje zout overheen en breng ze dan met de deksel op de pan aan de kook.
  4. Spruitjes koken duurt ongeveer 5-15 minuten, het ligt aan de grootte van de spruitjes, maar ook aan de soort.
  5. Na vijf minuten koken kun je een spruitje doorsnijden en dan kun je kijken en proeven. Is hij beetgaar? Dan zijn de anderen vast en zeker ook klaar, daarom is dezelfde maat spruitjes van belang als je kiest voor spruitjes koken.
  6. Als ze nog niet beetgaar zijn dan kun je nog langer de spruitjes koken.
  7. Na een paar minuten zullen ze klaar zijn en dan giet je de gare spruitjes af.
  8. Doe er een beetje nootmuskaat overheen en dan kun je smullen!