Welke wijn bij de BBQ?

De zomer staat op het punt om te beginnen. Zodoende kan de barbecue weer tevoorschijn worden gehaald. Nodig uw vrienden uit en geniet met elkaar van een gezellige en lekkere barbecue.

Als drankje bij een barbecue wordt meestal een zomers biertje gedronken. Maar zo af en toe is er behoefte aan iets anders, een ander drankje dan bier. Voor de afwisseling zou u eens wijn bij de barbecue kunnen proberen. Voor elk gerecht is er namelijk wel een goede wijn, zo ook voor de gerechten die u op de barbecue bereidt.

Champagne als aperitief

Als aperitiefje zou u met goed gekoelde champagne kunnen beginnen. De barbecue inluiden met een mooie fles bubbels, heerlijk!

Lauwe wijn in plastic bekertjes

De grootste aandachtspunten van een barbecue met wijn zijn het glaswerk en de temperatuur van de wijn. Veel mensen kiezen er namelijk, al dan niet onbewust, voor om hun wijn half-lauw te serveren in plastic bekertjes. Hoewel uw gasten waarschijnlijk zullen doen voorkomen dat ze aan het genieten zijn van de wijn is dit natuurlijk niet het geval.

Wijn klimaatkast

Kies er daarom voor om uw wijn te serveren in een passend glaswerk en nog belangrijker: op de goede temperatuur. Dé perfecte temperatuur voor uw wijn kunt u heel eenvoudig realiseren door een wijn klimaatkast te gebruiken. In een wijn klimaatkast, ook wel wijnkast genoemd, kunt u uw wijnen bewaren. Doordat u zelf de temperatuur van de wijnkast kan instellen is de wijn altijd op de voor u perfecte temperatuur.

Een wijnkast kunt u los neerzetten, maar er bestaat ook een wijnklimaatkast inbouw. Deze ingebouwde wijn klimaatkast kunt u bijvoorbeeld in uw keuken verwerken.

Wijncombinaties

U kunt het wijnaanbod tijdens de barbecue zo uitgebreid maken als dat u zelf wil. Zo kunt u een aantal algemene wijnen serveren, bijvoorbeeld een lichte pinot noir, een malbec of een droge riesling. Of u kunt ervoor kiezen om per gerecht een wijn te serveren. Bekende combinaties zijn:

  • Biefstuk en Syrah, Zinfandel of Malbec
  • Kip en zachte chardonnay
  • Zalm en lichte pinot noir, pinot griss of gamay
  • Burgers en zinfandel, syrah of cotes du rhone
  • Worst en tempranillo of malbec
  • Varken en barbera, droge rosé of valpolicella

Niet alleen het vlees is van belang in uw keuze voor een bepaalde wijn. Zo is het ook verstandig om rekening te houden met andere smaakfactoren als marinades, kruiden en sauzen.

Mocht u bijvoorbeeld veel zoet proeven in de marinades of sauzen, kies dan voor een lichte rode wijn. Als het vlees juist kruidig en pikant is, is een syrah een goede optie.

Rode wijn

Hoewel een rode wijn normaal gesproken niet te koud geserveerd wordt, is het bij een barbecue lekker om dat juist wel te doen. De aandacht hoeft namelijk niet alleen naar de wijn uit te gaan, het vlees moet namelijk de grootste aandachtstrekker zijn bij een barbecue. Als laatste is het verstandig om niet al te zware rode wijnen te schenken. Tannine in wijn en vet in vlees combineren namelijk bijzonder slecht met elkaar.