Alles wat je moet weten over paranoten

Veel mensen zien noten als een lekker tussendoortje of gebruiken het door een gerecht heen. De meeste noten zijn hier dan ook erg geschikt voor, zo ook de paranoot. De paranoot is misschien niet de eerste noot waar je aan denkt als je aan noten denkt, maar is wel een erg bijzondere noot. In dit artikel vertel ik je dan ook alles wat je moet weten over de paranoot. 

Wat zijn paranoten en waar komen ze vandaan?

Paranoten zijn afkomstig uit Zuid-amerika en groeien daar aan bomen.
Deze bomen zijn vaak erg hoog, soms wel 40 tot 60 meter. Ze zijn vaak te vinden aan de oevers van een rivier, zoals bijvoorbeeld de Amazone. Dit komt omdat de bomen erg veel water nodig hebben. De noot zelf heeft een kokosachtige, aardse smaak welke erg goed te combineren is. Het braziliaanse woord voor paranoot is Castanha-do-para’, dit staat voor de ‘kastanje uit Para’. Para is dan ook de streek in Brazilië waar de meeste paranoten bomen voorkomen. Wanneer wij in Nederland paranoten kopen, komen ze dan ook vaak uit deze streek.   

De voordelen van de paranoot

Naast dat de noot erg lekker is heeft het ook nog zo zijn voordelen op het gebied van gezondheid. Zo zitten er veel vitamines, mineralen en gezonde vetten in de noten welke je lichaam goed kan gebruiken en niet altijd zelf aanmaakt. Daarnaast kan het ook invloed hebben op je huid en haar. Door de selenium in de noot blijft je huid elastisch en wordt je haar sterker. 

Waarom moet je niet te veel paranoten eten?

Er wordt weleens gezegd dat je niet te veel paranoten moet eten omdat dit gevaarlijk kan zijn. Dit heeft te maken met de hoeveelheid selenium die in de noten zit. Bij een te hoge dosis aan selenium kun je een seleenvergiftiging oplopen. Het advies bij paranoten is dan ook altijd om niet meer dan 5 noten per dag te nuttigen.  

Hoe eet je de paranoot?

De paranoot is erg veelzijdig en kan op veel manieren gegeten worden. In eerste instantie kun je de noot natuurlijk gewoon lekker uit het vuistje eten, maar hij kan ook goed gebruikt worden bij andere gerechten. Hierdoor kun je een gerecht echt naar een hoger level tillen. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om iets lekkers mee te bakken, maar ook diner- en lunchgerechten kunnen altijd wel een handje noten gebruiken.