Hoe gebruik je een Big Green Egg?

In steeds meer achtertuinen is zo’n ‘groene ketel’. De Green Egg wint aan opmars in Nederland. Wij snappen heel goed waarom want je kan er fantastische gerechten op bereiden. Veel meer dan alleen vlees of vis. Maar wat is een Big Green Egg precies? En hoe kan ik mijn Big Green Egg het beste benutten?

Wat is een Big Green Egg

De Big Green Egg is een barbecue met keramische eigenschappen. Hierdoor kan het de warmte op een constante manier van behouden. Dit een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een weber barbecue.

 

Een aantal tips voor het gebruik van de Green Egg

Met de Green Egg heb je oneindig veel mogelijkheden. Om het apparaat op een leuke manier te gebruiken, hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet.

 1. De temperatuur
  Bij veel barbecues is het moeilijk om een ​​goede temperatuur in de barbecue te handhaven. Na verloop van tijd daalt de temperatuur, waardoor het moeilijk is om goed te kunnen werken. Vooral omdat de Big Green Egg uitermate geschikt is voor slowcooking, waarbij voedsel meerdere uren op de barbecue ligt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het vlees mals wordt. Zorg er daarom voor dat u regelmatig controleert of de temperatuur blijft zoals het hoort.
 2. Aanmaken
  Als u Big Green Egg gebruikt, raden we aan om alleen premium houtskool te gebruiken in plaats van het houtskool dat in de supermarkt kan worden gekocht. U zult een hogere kwaliteit houtskool opmerken in de smaak van het vlees. Gebruik ook geen chemische producten, want deze blijven altijd in de Green Egg achter.
 3. Schoonmaken
  Na afloop kan de Green Egg behoorlijk vuil zijn van al de voedselresten die erin achterblijven. De volgende keer wil je graag een schone barbecue. Door dit te doen, kook je uiteindelijk de meest heerlijke gerechten. De Big Green Egg kan zichzelf schoonbranden, wat een groot voordeel is. Open de onderstaande schuifregelaars en breng de temperatuur op 300 graden Celsius.
 4. Verzorging van de Green Egg
  Het schoonmaken van de binnenkant van de Green Egg na een barbecue is natuurlijk belangrijk. De Green Egg zelf verdient ook goede zorg. Dus probeer, indien mogelijkde barbecue op een droge plaats (het liefst binnen) neer te zetten. Als dit niet mogelijk is, zet er dan tenminste een beschermhoes op. We raden ook aan zowel hieronder als hierboven. Open de schuifregelaars zodat de binnenkant goed wordt geventileerd. Dit voorkomt schimmelvorming.
 5. Volg een workshop!
  De laatste tip is om gewoon te beginnen. Probeer zoveel mogelijk gerechten.
  De Big Green Egg workshop, waarmee je veel basistrucs kunt leren, is een interessante en leuke ervaring. Je zult er echt van genieten als je regelmatig De Big Green Egg gaat gebruiken.