Waar komt onze koffie vandaan?

Koffie we drinken het allemaal en veel ook, maar waar de koffie vandaan komt en wat voor proces het doorloopt weten we vaak niet. Koffie is iets waar de meeste Nederlanders niet genoeg van krijgen en ook niet zonder kunnen. Ook zijn er verschrikkelijk veel smaken van koffie waaruit we kunnen kiezen in de supermarkt. We maken het namelijk allemaal mee, wanneer we met ons winkelwagentje het koffie pad inrijden en maar geen keus kunnen maken. Vaak kiezen we dan voor de wat bekendere merken zoals Lavazza of Nespresso. Maar waar we vaak niet op letten is waar de koffie vandaan komt en of het wel eerlijk geproduceerd is.

Koffieplanten
Oorspronkelijk komt koffie uit Ethiopië, maar tegenwoordig word het geproduceerd over de hele wereld in landen zoals: Brazilië, Vietnam en Indonesië. Tegenwoordig letten we er allemaal op of onze koffie op een eerlijke manier is geproduceerd. Dit houd in dat we kijken of de boeren wel eerlijk betaald krijgen en onder normale omstandigheden kunnen werken. Tegenwoordig is dit vaak wel het geval maar vroeger was dit helemaal niet vanzelfsprekend. Koffie word geproduceerd door de zo geheten koffie bessen die groeien aan de koffieplanten. Deze koffieplanten kunnen meer dan 10 meter hoog worden maar dit is vaak niet het geval. Dit komt doordat de koffieboeren de koffieplanten terugkappen tot ongeveer 2 meter hoog. Dit is namelijk makkelijk voor ze om te oogsten. Naast dat het makkelijker is om te oogsten verhoogt het de productie van de koffieplant ook. Er groeien namelijk veel meer koffiebessen aan een koffieplant van 2 meter.

Na het oogsten volgt er nog een lang proces voordat de koffie vertrouwd terug te vinden is in de lokale supermarkt. Maar het belangrijkste van dit proces is dat de koffie op een eerlijke manier gemaakt wordt. Op deze manier kan namelijk iedereen genieten van de koffie.