Welke soorten BBQ’s zijn er?

In de lente en zomer zodra het weer aangenaam is. Zetten we graag de bloemetjes buiten en stoffen we de BBQ weer af. Barbecueën is in Nederland een waar festijn, iedereen nodigt weer vrienden, buren en familieleden uit om weer gezellig te barbecueën.

Juist vanwege de populariteit van bbq’en vind je in menig tuincentra’s een groot aanbod van deze apparaten. Ze komen in verschillende maten, soorten en prijzen. Voor iedereen is er wel een geschikte bbq te vinden, of je nu van gas, elektrisch of op kolen barbecuen houdt.

Voordat we de verschillende soorten bbq’s gaan behandelen. Laten we eerst kijken waar je deze het beste kunt kopen.

Waar kun je het beste een barbecue kopen?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld elektronische apparaten. Zijn er geen echte BBQ speciaalzaken te vinden. Als ze er zijn, dan vind je deze online zoals hier bij BBQ Deal. De meest logische plek om deze apparaten te bekijken en soms zelfs proberen. Zijn bij de tuincentra’s.

Tuincentrums in Nederland hebben altijd een aparte bbq afdeling waar een specialist je graag helpt bij het maken van de juiste keuze en je kan voorzien van het juiste advies. Tuincentra’s zoals Intratuin, Overvecht en die van Fonteyn zijn echte experts op het gebied van bbq’en.

Vooral Fonteyn heeft een groot aanbod in outdoor living waar BBQ’s een groot deel van uitmaakt. Bij bespaardeals kun je voor Fonteyn flinke korting vinden. Mocht je dan toch van plan zijn om een BBQ aan te schaffen dan kun je dit het beste met veel voordeel doen.

Soorten BBQ’s

Tijden veranderen, en dankzij technologie vinden we alles opnieuw uit, waardoor er meer aanbod komt. Zo ook bij barbecues. Er zijn inmiddels veel verschillende modellen en soorten. Hieronder volgt een overzicht van alle soorten bbq’s.

  • Houtskool BBQ & Smokers

Laten we meteen beginnen met de echte vorm van bbq’en. Dat doe je natuurlijk met houtskool voor die echte bbq smaak. Voor lekkere tips en smaakmakers op je bbq kijk je in dit andere blog van ons. Binnen de houtskool bbq’s heb je ook weer een aantal varianten. Zo zijn er de bekende smokers zoals de bullet smoker en de offset smoker.

  • Keramische BBQ’s

Daarnaast zie je de laatste paar jaar een nieuw type bbq dat op houtskool werkt. namelijk de zogeheten keramische bbq’s (Kamado’s). Wellicht beter bekend als de Big Green Egg. Dit zijn apparaten waar je de temperatuur ontzettend goed kunt regelen en daardoor je vlees of vis zelfs kan slow cooken op de bbq. De apparaten zijn heel duurzaam en bieden een lange garantietermijn. Het grote nadeel is wel dat deze modellen vaak ontzettend duur zijn in verhouding tot de normale houtskool barbecue.

  • Gas Barbecues

Voor de liefhebbers van bbq maar die gemak ook hoog in het vaandel hebben staan. Zij er gas bbq’s. Deze werken niet op houtskool maar op gas. Merken zoals Weber, Cadac en Campingaz hebben deze in allerlei maten en prijsklassen.

Het voordeel van gasbarbecues is dat je niet aan het knoeien bent met houtskool of briketten. De bbq is meteen aan en de temperatuur kun je instellen. Daarnaast gaat een gasfles veel langer mee dan een berg kolen. Echte BBQ liefhebbers houden niet zo van de gas bbq. Vooral omdat het zijn charme verliest, je mist de geur en smaak van houtskool.

  • Elektrische Barbecues

Ook deze zijn van de laatste jaren. We kennen de elektrische bakplaten al langer, maar bbq’s bleven uit. Inmiddels is Weber onlangs op de markt gekomen met een elektrische bbq die bijna niet van een houtskool bbq te onderscheiden is.

Het voordeel hiervan is dat je niet meer met gas en of kolen aan de slag hoeft. Het is werkelijk plug en play. Je hebt ze in meerdere formaten waaronder heel klein die juist geschikt zijn voor mensen met een klein tuintje of alleen een balkon. Je kunt ze ook erg makkelijk mee op vakantie nemen. Want het enige dat je nodig hebt is stroom.

Een ander groot voordeel van de elektrische bbq is, dat je de temperatuur goed kunt instellen en je deze ideaal kunt gebruiken voor slow cooking. Lees hier onze tips voor een succesvolle BBQ. Daarnaast is dit ook een verantwoorde manier van bbqen aangezien er minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij het gebruik van houtskool.

Welke BBQ past het beste bij jou?

Zoals aangegeven in dit blog, kun je voor de aanschaf van een bbq het beste naar de specialist bij een tuincentrum gaan. Op basis van je wensen en voorkeuren kan een verkoper je helpen bij het kiezen van de juiste bbq.

Afhankelijk van hoe je woont. Waar je hem voor gaat gebruiken en hoe vaak. Kun je in combinatie met het te besteden budget bepalen welke bbq het beste geschikt is voor jouw doeleinden.

Goedkoop is duurkoop

Er zijn veel bbq modellen en merken. Daardoor is er ook een groot aanbod van hele slechte bbq’s. Deze zijn vooral gemaakt van goedkoop materiaal waardoor de bbq niet lang zal mee gaan. Bespaar daarom niet op de kwaliteit en kies voor een degelijke bbq. Om te besparen, gebruik je onze eerder vermelde link voor een leuke korting op een kwalitatieve bbq.

Je mag hem dan niet elke dag van de week gebruiken waardoor gebruiksslijtage minimaal is. Maar ze zijn wel onderhevig aan wind en het weer. Hou hier rekening mee en koop desnoods een afdekhoes en plaats de bbq in de koudere maanden en bij regen het liefst binnen.